Wednesday 6 July 2011

O princezama i kolačima




Prije nekih 10ak dana,  provela sam nekoliko dana u Beču, gradu kojeg sam konačno mogla malo bolje upoznati i obići sva ona mjesta za koja nisam imala vremena prilikom prijašnjih brojnih jednodnevnih posjeta. Jedno od takvih mjesta bio je i Demel, slastičarnica sa tradicijom od skoro 200 godina, koja je ime dobila prema njezinom vlasniku, g. Demelu, koji je svojedobno carici Elizabeti  Austrijskoj (poznatijoj kao Sissi), osobno isporučivao kandirane ljubičice, njenu omiljenu poslasticu.

Zanimljivo kako od svih pametnih i ozbiljnih povijesnih činjenica koje  tumači audio-vodič kroz muzeje, uvijek  zapamtim one trivijalne stvari pa me se tako, prilikom obilaska dvorca Schönbrunn, najviše dojmila činjenica da  spomenuta Sissi, koja je svojedobno obitavala u dvorcu, nije baš bila luda za svojim mužem, austrijskim carem Franzom Josefom I, pa je tako boravila u palači  što je manje moguće, bjesomučno putujući po svijetu. Možda joj i nije za zamjeriti, s obzirom da je dotični (koji je svoju suprugu obožavao, jadan) bio njen bratić, za kojeg se udala kad joj je bilo 16, a izgledao je ovako:


Ne čini se kao neki ludo zanimljiv tip...

Osim toga, zapamtila sam i podatak da je Sissi bila jedna od najljepših žena svog vremena, sa kosom koja joj je dosezala do gležnjeva, za čije je uređivanje dnevno bilo potrebno 2 sata.


Sissi je vrlo rijetko bila prisutna na dvorskim ručkovima i večerama, koje je izbjegavala, pomno pazeći na svoju vitku figuru, koju je održavala sportovima i rigoroznim dijetama pa je tako obujam njenog struka iznosio samo 50cm, podatak koji bi se danas mogao okarakterizirati kao simptom anorexie nervose.


 Ipak si je dopuštala sitne prijestupe poput onih  iz slastičarnice Demel, (a i mnoge druge), u kojoj sam ovom prilikom pojela najbolji, najfiniji  i  najpjenastiji kolač u svom životu. Princeze su definitivno znale što rade! :)














4 comments:

  1. volim slastičarne, pogotovo one s dušom:)

    ReplyDelete
  2. Sissi je prvih par godina braka bila luda za svojim muzom (bez obzira na brkove)..i u tim godina je nevjerovatno puno doprinjela vanjskoj politici monarhije (osim sto je bila lijepa bila je i jako pametna..)Onda se pomalo ohladila kad je skuzila koliko je dragi Franz Josef pod utjecajem svoje mame, zloceste carice Sofije..koja je, ah iznenadjenja, mrzila Sissi..a na koncu je Sissi i prolupala kad joj se sin ubio zbog spletki na dvoru..Muke joj je skratio atentator koji ju je u sred dana upucao ravno u srce..bas sam prosle zime citala super putopis Black Lamb and Grey Falcon engleske spisateljice Rebecce West u kojem ima sve to i puno vise..sori na noveli..

    ReplyDelete
  3. Charlie ParkerAugust 01, 2011

    U tom trenutku kada si kusala savrsenstvo koje , predpostavljam izuzetno prija nepcu, voljela bih da sam na tvom mjestu.
    Zaista lijepe fotografije, i radim na tome da i ja posjetim predivni Beč.
    Samo nastavi pisati.

    ReplyDelete
  4. Hvala Charlie Parker! Hvala Tatjana, oduvijek sam voljela novele! :)) Hvala Dubi na duši !:)

    ReplyDelete